Wat is Close harmony?

Close harmony is een meerstemmige zangstijl waarbij de verschillende stemmen & tonen elkaar dicht volgen (met of zonder instrumentale begeleiding). Daardoor ontstaat binnen het akkoord veel wrijving en dat geeft deze muziek een bijzondere rijkdom aan klank en kleuren, die je nergens anders in de koormuziek tegenkomt.

Het zingen van dit genre is een uitdaging door de grote verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en binnen de groep. In de repetities wordt daarom veel aandacht besteed aan de zangtechniek en het luisteren naar samenklanken.

img 5888

Een paar bekende Close harmony groepen zonder instrumentale begeleiding zijn The Real Group, Montezuma’s Revenge en The Flying Pickets. Bekende groepen met instrumentale begeleiding zijn The Manhattan Transfer, The Wall Street Crash en

.

Groepen als The Mill's Brothers, The Hilo's, The Persuasions en

zijn de bakermat van de hedendaagse lichte A cappella & Close harmony muziek.

Zij hebben er tevens voor gezorgd dat de hedendaagse generatie minder in een traditioneel keurslijf blijft hangen en meer gebruik maakt van de a cappella & close harmony mogelijkheden van deze tijd. The King's Singers (Engeland) was een van de eerste groepen die op een voortreffelijke wijze klassieke en moderne stijlen combineerden. Formaties als Take Six en Boyz II Men laten zien hoe je Pop en R&B op een sublieme close harmony wijze kunt vertolken.

Mede door de technische ontwikkelingen zie je groepen vaker gebruik maken van de mogelijkheid om elektronische effecten en/of andere klanken en instrumenten toe te voegen aan de stemmen, bijvoorbeeld The Human Beat Box. A cappella rock groepen als The House Jacks, M-Packt, Boyz Nite Out en Rock4 maken knap gebruik van de vele mogelijkheden van deze ‘vocal percussion’.